Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΥΤΗΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΑΣ, ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ!

                                        ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
                                  ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ





Το μαύρισμα δεν σκουραίνει μόνο το δέρμα, αλλά έχει πολύ πιο σοβαρές συνέπειες. Τα κύτταρα στο επιφανειακό στρώμα του δέρματος παράγουν μια χρωστική ουσία που ονομάζεται μελανίνη, η οποία δίνει το χρώμα στο δέρμα και προστατεύει τα κύτταρα, απορροφώντας την υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Όταν το δέρμα εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία, η παραγωγή μελανίνης αυξάνεται και το δέρμα σκουραίνει (μαυρίζει). Η μελανίνη παρέχει ένα επίπεδο προστασίας από τον ήλιο, ισοδύναμο του αντηλιακού με δείκτη προστασίας 2.


Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το μαύρισμα είναι σημάδι καλής υγείας, αλλά στην πραγματικότητα, είναι δείκτης ότι το δέρμα έχει εκτεθεί σε υπερβολική υπεριώδη ακτινοβολία και έχει υποστεί ζημιά. Ακόμη και ένα ελαφρύ μαύρισμα δείχνει ότι το δέρμα προσπαθεί να προστατευθεί, αυξάνοντας την παραγωγή της μελανίνης.

Κάποιοι πιστεύουν ότι εφ’όσον δεν καίγονται, το μαύρισμα είναι ασφαλές. Αλλά ακόμη και το μαύρισμα χωρίς έγκαυμα μπορεί να καταστρέψει τα κύτταρα του δέρματος, να προκαλέσει δερματική βλάβη, πρόωρη γήρανση και πιθανόν καρκίνο του δέρματος.

Τα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) στην Αυστραλία είναι τόσο υψηλά που ακόμη και άτομα με μελαψό ή φυσικά σκούρο δέρμα μπορεί να κινδυνεύουν με καταστροφή του δέρματος και καρκίνο. Δεν μπορείτε να δείτε ή να αισθανθείτε την ακτινοβολία UV. Η υπεριώδης ακτινοβολία δεν έχει σχέση με τη θερμοκρασία και μπορεί να διαπεράσει την ελαφριά συννεφιά, έτσι το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να συμβεί και σε δροσερές, συννεφιασμένες ημέρες.

 Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να συμβεί σε λιγότερο από 15 λεπτά. Το δέρμα κοκκινίζει μέσα σε λίγες ώρες, αλλά το έγκαυμα θα συνεχίσει να εξελίσσεται για τις επόμενες 1-3 ημέρες μετά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Εάν το ηλιακό έγκαυμα είναι σοβαρό (με φουσκάλες, πυρετό, ναυτία), επισκεφτείτε έναν γιατρό. Είναι σημαντικό να πίνετε πολλά υγρά, καθώς το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, αλλά αποφύγετε κρύα ροφήματα που μπορεί να προκαλέσουν ρίγη.  Θα σας βοηθήσει επίσης ένα δροσερό (όχι κρύο) ντους και δροσερές κομπρέσες.


Εάν το ηλιακό έγκαυμα είναι ήπιο ή μέτριο:


Πίνετε άφθονα υγρά.
Κάνετε ένα δροσερό ντους ή μπάνιο, έπειτα στεγνώστε απαλά το δέρμα.
Ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας για την κατάλληλη κρέμα που θα ανακουφίσει το έγκαυμα και για αναλγητικά, αν χρειάζονται να σας ανακουφίσουν από τον πόνο.
Αν δεν είσαστε σίγουροι, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Η αναζήτηση σκιάς, όταν τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας είναι μεγαλύτερα του 3, μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας από τον ήλιο. Από μόνη της η σκιά μπορεί να μειώσει την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μέχρι και 75 τοις εκατό. Η παραμονή στη σκιά είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία, όταν χρησιμοποιείται με άλλα προστατευτικά μέτρα, όπως ρούχα ηλιοπροστασίας, καπέλο, γυαλιά ηλίου και αντηλιακό.

Τα καταστήματα του Συμβουλίου για την Αντιμετώπιση του Καρκίνου διαθέτουν μια σειρά από ρουχισμό ηλιοπροστασίας, καπέλα, γυαλιά ηλίου και αντηλιακά για άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Όλα τα έσοδα από τα καταστήματα διατίθενται για την έρευνα και την καταπολέμηση του καρκίνου.  



Ο ήλιος πλέον δεν αστειεύεται, και καλό είναι να μην τον αντιμετωπίζουμε με επιπολαιότητα. Η αντηλιακή προστασία καθημερινά είναι πλέον απολύτως απαραίτητη για την επιδερμίδα μας, και πρέπει να είμαστε ενήμεροι στα παρακάτω:
 
• Βρέφη : Τα βρέφη είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε μόνιμες βλάβες από τον ήλιο – τα τρυφερά,  λεπτά δέρματά τους δεν πρέπει να εκτίθενται ελεύθερα στον ήλιο.

• Μικρά παιδιά  : Τα μικρά παιδιά μπορούν από νωρίς στην ζωή τους  να αναπτύξουν υγιείς συνήθειες απέναντι στον ήλιο, όταν οι γονείς τους και σημαντικοί για αυτά από το οικείο περιβάλλον τους ενήλικες , δίνουν το καλό παράδειγμα και παίξουν το ρόλο του μοντέλου.  Πάντα χρησιμοποιούμε αντηλιακά ρούχα κατά την κολύμβηση, και καπέλα για τις υπαίθριες δραστηριότητες.

• Έφηβοι : Οι έφηβοι μπορεί να αναπτύξουν μελάνωμα.  Καινούργια στοιχεία, αποδεικνύουν ότι παρόλο  του ότι σε αυτή την ηλικία υπάρχει ενημέρωση για τον καρκίνο του δέρματος, οι ίδιοι δεν λαμβάνουν ικανοποιητικά μέτρα για να προστατέψουν τους εαυτούς τους.   Το μαυρισμένο δέρμα είναι ακόμα πολύ επιθυμητό για αυτούς.  Όμως αποτυγχάνουν να καταλάβουν ότι η αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος μπορεί να προκαλέσει ουλές, και η μη αντιμετώπιση του μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο.

• Μπορεί το ηλιακό  έγκαυμα να υποχωρήσει μετά από μία βδομάδα, αλλά η ζημιά κάτω από το δέρμα παραμένει για πάντα – ένα σημαντικό μήνυμα για τους εφήβους.

• Νεαροί Ενήλικες : Οι νεαροί ενήλικες θα πρέπει να αναπτύξουν μία ρουτίνα ελέγχου του δέρματος τους κάθε τρις μήνες,  έτσι ώστε οποιαδήποτε αλλαγή να μπορεί έγκαιρα να εντοπιστεί.  Η συμπεριφορά μας και η γνώση για την ηλιακή ακτινοβολία είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. 

• Μεσήλικες και Ηλικιωμένοι : Οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι, θα πρέπει να συνεχίσουν  ένα τρόπο ζωής, όπου η ενημέρωση για τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας και ο προληπτικός έλεγχος του δέρματος τους να είναι συνεχής.  Θα πρέπει να απευθύνονται αμέσως στον γιατρό εάν διαπιστώσουν οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα ή εμφανίσουν κάποια κηλίδα.
Επιπλέον, όσα ακολουθούν παρακάτω είναι συνήθειες ιδιαίτερα βλαβερές για την υγεία του δέρματος, και πρέπει οπωσδήποτε να τις σταματήσουμε:

• Δεν χρησιμοποιούμε αντηλιακή προστασία γιατί δεν καιγόμαστε.  Όμως η αντηλιακή προστασία δεν προστατεύει μόνο από το ηλιακό έγκαυμα, αλλά και από άλλα σοβαρότερα προβλήματα.

• Καθόμαστε στον ήλιο πολλές  ώρες, χρησιμοποιώντας μόνο αντηλιακό.  Όμως η αντηλιακή προστασία προϋποθέτει και άλλα μέτρα προφύλαξης, όπως καπέλο, γυαλιά ηλίου, κ.α. αλλά και χρονικό περιορισμό της έκθεσης μας στον ήλιο.

• Χρησιμοποιούμε κατά την ηλιοθεραπεία μόνο παιδικό λάδι ή βαζελίνη ή προϊόν για βαθύ μαύρισμα, χωρίς δείκτη προστασίας.  Όμως δεν παρέχουμε  καμία απολύτως προστασία στην επιδερμίδα μας, από την φωτογήρανση, μέχρι την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

• Κάτω από την ομπρέλα δεν χρησιμοποιούμε καμία αντηλιακή προστασία , γιατί νιώθουμε προστατευμένοι.  Όμως το 70 % της υπεριώδους ακτινοβολίας  αντανακλάται στην άμμο και μας «βρίσκει» και κάτω από την ομπρέλα.

• Δεν χρησιμοποιούμε αντηλιακή προστασία γιατί έχουμε ήδη μαυρίσει με διάφορα προϊόντα μαυρίσματος.  Όμως το τι έχουμε ήδη μαυρίσει, δεν μας προστατεύει από τον ήλιο.

• Χρησιμοποιούμε το σολάριουμ για μαύρισμα, και αποφεύγουμε τον ήλιο στην παραλία.  Όμως το σολάριουμ έχει τις ίδιες βλαβερές επιπτώσεις στην επιδερμίδα μας με την ηλιακή ακτινοβολία.


• Καθόμαστε στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία , ενώ ακολουθούμε φαρμακευτική αγωγή. 
 Φάρμακα όπως τετρακυκλίνες και ρετινοειδή που χρησιμοποιούνται για την ακμή,  διουρητικά, ψυχοφάρμακα, αντιαρρυθμικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, ψωραλένια, αντισσυλληπτικά, τοπικά αντισταμινικά, κ.α. μπορεί να προκαλέσουν φωτοευαισθησία.  Άρα, θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας για την έκθεσή μας στον ήλιο.     
                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου